Webinar’a Katılın | Siber Tehditlere Karşı Güçlü Koruma

Robotik Süreç Otomasyonu

RPA veya Robotik Süreç Otomasyonu, dijital sistemler kullanılarak insanlar tarafından gerçekleştirilen manuel ve tekrarlayan işlerin bir yazılım; robot aracılığıyla taklit edilerek gerçekleştirilmesidir.

RPA, iş süreçlerini hızlı ve kolay bir biçimde otomatize eden ve insan müdahalesini ortadan kaldıran süreç otomasyon yazılımıdır. Robotik süreç otomasyonunda kullanılan robotlar işlere hızlı bir şekilde adapte olabilir. Robotların ne zaman ve nasıl çalıştıkları takip edilebilir, çalışma zamanları istenilen doğrultuda ayarlanabilir.

RPA Robotları, dijital platformda insanlarla aynı yeteneklere sahiptir ve insanların dijital ortamlarda yapmış oldukları işlemleri aynı şekilde gerçekleştirir. Bu nedenle mevcut iş süreçlerinde otomatikleşme sağlamak amacıyla iş sistemlerinde veya uygulamalarda herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Operasyonel ve zaman alan rutin işlerin otomasyonu ile hızlı ve güvenilir bir şekilde kuruluşlardaki dijital dönüşüme yardımcı olur.

Robotlar herhangi bir dijital platformdan veri okuyabilir, her türlü uygulama arayüzünü kullanabilir, web sitelerindeki bilgileri alabilir, web sitelerine bilgi ekleyebilir, hesaplamalar yapabilir, e-mail gönderebilir, veri tabanına veri yazdırabilir veya okuyabilir, verileri istenilen formattaki raporlara dönüştürebilir, dosyalardan belirli formattaki verileri bulabilir, verinin uygulamalar arasında geçişlerini yönetilebilir ve birden fazla uygulama arasında entegrasyon gerekmeksizin işlemlerinizi gerçekleştirebilir.

Robotik süreç otomasyonu ile iş süreçlerinin yenilenmesine de katkıda bulunabilirsiniz. RPA projelerinin iş süreçlerinin olduğu gibi taşınması olarak anlaşılmaması gerekir. Süreçler, detaylı analizi yapıldıktan sonra kurallara bağlanarak istisnalardan arındırılabilir. Bu sayede iş süreçleri dokümanlaştırılabilir, yapılan iş ile ilgili çalışanların bilgi seviyeleri eşitlenebilir ve iş yapış şekilleri değiştirilerek daha verimli hale getirilebilir.

Robotik Süreç Otomasyonu’nun (RPA) Yararları Nelerdir?

Robotik süreç otomasyonu; operasyonel, tekrarlayan ve kural tabanlı işlerde,

  • İş Sürekliliği Sağlar: Robotlar, mesai öncesi veya sonrası belirlenen zaman aralıklarında kesintisiz 7 gün 24 saat çalışarak işlerin zamanında tamamlanlanmasını sağlar.
  • İş Süresini Azaltır: Süreçlerde yapılan veri yazma, veri okuma, veri karşılaştırma, hesaplama vb. bir çok işin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayarak işlem süresini azaltır.
  • Çalışan Verimliliğini Arttırır: Operasyonel yükleri azaltarak bilgi birikimi yüksek insan kaynağını daha verimli kullanabilme imkânı sunar. Bu sayede çalışan motivasyonunu arttırarak kurum içerisinde inovatif ve yüksek katma değerli iş sayısını arttırmaya katkı sağlar.
  • Hata Oranını Sıfırlar: Robotlar belirli kurallar doğrultusunda programlanır. Bu doğrultuda yazım, hesaplama ya da kopyalama hataları yapmazlar. Personelin tecrübe ve bilgi seviyesinden bağımsız olarak her zaman aynı seviyede işlem gerçekleştirirler.
  • Güvenlidir ve Denetim Kolaylığı Sağlar: Robotlar tarafından yürütülen süreçler gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve geçmişe yönelik detaylı raporlar ile denetim kolaylığı sağlar.
  • Müşteri Memnuniyetini Arttırır: Hizmet kalitesini arttırarak müşteri memnuniyetini sağlar. Yapılan işlerdeki yığılma ve tıkanmaları ortadan kaldırarak müşteri geri dönüşlerini hızlandırır.
  • Hızlı Adaptasyon Sağlar: Entegrasyon gerekmeden işleri kolayca öğrenerek hemen çalışmaya başlar.

Hangi Tip Süreçler Otomatikleştirilebilir?

Robotik süreç otomasyonu ile çalışanların dijital platformda yaptıkları rutin, herhangi bir karar mekanizması gerekmeyen, yüksek eforlu, sadece dijital veri kaynağına sahip ve her tekrarda yapılan işlemin aynı sonuçları ürettiği iş akışları otomatikleştirilebilir. İnsanların vakit kaybı olarak değerlendirdikleri ve yoğun efor harcanan bu tip operasyonel işlerde maliyet, zaman ve verimlilik açılarından kuruluşlara katkı sağlar.

Dijital dönüşüm yolculuğunuzda;

  • Rutin, tekrarlı, operasyonel
  • İnsan hatasına açık
  • Belirli kurallar çerçevesinden ilerleyen
  • Kritik, hızlı müdahale gerektiren
  • Dijital olarak okunabilen veri girişleri içeren
  • Yoğun olarak efor harcanan, yüksek hacimli
  • Karar alınması gerekmeyen, tekdüze
  • Yakın zamanda değişmesi planlanmayan

süreçlerinizi otomatize edebilirsiniz.

Dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin iş süreçlerini yeniden şekillendirmesidir. Robotik süreç otomasyonu ile hem iş süreçlerini yönetebilir hem de maliyet, zaman ve verimlilik kazanımı sağlayabilirsiniz. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ile dijital dünyaya adım atın!

 

Kategoriler Makaleler