Webinar’a Katılın | Siber Tehditlere Karşı Güçlü Koruma

MALWARE Nedir?

Malware (malicious software) yani kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarı veya mobil cihazı yavaşlatan, bilgisayarın çökmesine sebep olan ve bilgileri çalan uygulamalar bütünüdür. Ayrıca bilgisayarınızı bir botnetin parçası haline de getirir. Botnet ağındaki bilgisayarlar DDoS saldırısı amacıyla kullanılabilir. Bilgisayarınız üzerinden devletlere veya kurumlara karşı siber saldırılarda bulunabilirler.

Genel olarak Crack, Patch gibi illegal yazılım kullanmayı amaçlayan küçük uygulamaların içlerine gizlenir. USB bellekler veya ziyaret ettiğiniz zararlı içerikli web siteleri yayılma yollarındandır. Kötü amaçlı yazılımlar genellikle zararsız görünen dosyaların içine gizlenir. Ücretsiz yazılımları yüklerken kurulum detaylarına dikkat edilmelidir.

MALWARE Çeşitleri Nelerdir?

  1. Virüs

Kullanıcının istemi, onayı dışında aktarılmış mevcut kullanıcı dosyalarını, bilgisayardaki yazılım veya işletim sisteminin bütünlüğünü, erişilebilirliğini, gizliliğini tehdit eden yetkisiz kod parçaları ve küçük yazılımlardır. Dosya virüsleri, önyükleme sektörü virüsleri, makro virüsler, ağ virüsleri, eşlik virüsleri, yazılım bombaları, cross-site scripting virüsleri, sentineller, Dos virüsleri gibi birçok çeşidi vardır.

  1. Truva Atı (Trojan)

Zararlı kod içeren yazılımlardır. Kendi başlarına işlem yapamazlar. Truva atları genel olarak e-posta yoluyla bulaşmaktadır. Bilgisayarınızı uzakta erişime açabilirler, elektronik posta gönderebilirler, verilerinizi bozabilirler, ağ geçitlerine saklanabilirler ve bunlar gibi birçok işlem yapabilirler.

  1. Rootkit

Bilgisayara uzaktan erişmek veya kontrol etmek için tasarlanmış malware çeşitlerindendir. Dosyaları yürütebilir, bilgi çalabilir, yapılandırmaları değiştirebilir. Genellikle, rootkit  bulaşmış bir bilgisayar formatlanmalı ve işletim sistemi  yeniden yüklenmelidir.

  1. Solucanlar (Worm)

Virüslerin bir alt sınıfıdır. Kendi kendine çoğalırlar ve virüslerin aksine bilgisayarınıza ve tüm ağa hızla yayılmak için insan eylemine ihtiyaç duymazlar. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir ve bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

  1. Fidye Yazılımı (Ransomware)

Genellikle bilgisayardaki verileri kullanıcı tarafından bilinmeyen bir anahtarla şifreleyerek çalışır ve yeniden dosyalara erişebilmeniz için fidye ödemenizi ister.

  1. Reklam destekli yazılım (Adware)

Kullanıcılara istenmediği, potansiyel olarak kötü niyetli reklamlara maruz bırakmaya çalışan reklam yazılımıdır.

  1. Casus yazılım (Spyware)

Kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılımdır. Genellikle etkinlik izleyicileri, tuş vuruşu toplama (key logger) ve veri yakalama içerir. Güvenlik ayarlarını değiştirebilir veya ağ bağlantılarına müdahale edebilir.

Bilgisayara malware bulaşır ise; CPU kullanımında artış, bilgisayar hızında düşüş, bilgisayarda sık sık donmalar ve web tarama hızında azalmalara neden olabilir. Ayrıca ağ bağlantısında açıklanamayan sorunlar, dosyalarda değişiklikler, bilinmeyen dosya veya programlar bilgisayara malware bulaşmış olabileceğinin belirtilerindendir. Bilgisayara bulaşmış ise, bilgisayarı yeniden başlatın ve güvenli moda giriş yapın, Malware tarama ve temizleme aracı indirin. Ücretli veya ücretsiz pek çok malware temizleme aracı bulunmaktadır. İndirdiğiniz program ile arama yapın ve bulunan tehditleri silin, Tarayıcı ayarlarınızı kontrol edin. Silinmediyse son ve en net çözüm olarak format atabilirsiniz.