Webinar’a Katılın | Siber Tehditlere Karşı Güçlü Koruma

Yük Testi

Yük testi, uygulama performansının kullanıcı yükü maksimum seviyede olduğunda yanıt süresi, kaynak kullanım seviyesi, donanım kapasitesi, ağ kapasitesi açısından ölçeklendirilmesini sağlar böylece uygulamaya erişimin hangi şartlarda sürdürülebilir olduğu ve uygulamaya eş zamanlı olarak kaç kullanıcının erişebileceği tespit edilir. Yük testi birden çok kullanıcı uygulamaya eriştiğinde sistemde gecikme, sayfa önleme gibi sorunları tanımlayarak sistemdeki olası aksaklıkların önceden tespit edilmesini ve önlenmesini sağlar.

Yük testinin amacı sistem güvenilirliğini ve performansını korumak, sistem yazılımının başarılı bir şekilde çalışmasının sağlamak ve son kullanıcının sistemden tam verimle yararlanmasını sağlamaktır.

Yük testi;

  • Her işlem için tepki süresi,
  • Sistem bileşenlerinin çeşitli yükler altında performansı,
  • İstemci ve sunucu arasındaki ağ gecikmesi,
  • Yazılım tasarımı sorunları,
  • Web sunucusu, uygulama sunucusu, veritabanı sunucusu gibi sunucu yapılandırma sorunları,
  • Bellek tıkanıklığı, ağ tıkanıklığı gibi donanım sınırlama sorunlarının tespitinde ve performansı iyileştirmek için sistemin ince ayara ihtiyacı olup olmadığının ya da donanım ve yazılım değişikliğinin gerekip gerekmediğinin tespitinde görev alır.

 

Yük Testi Aşamaları

  • Test senaryosu belirleme
  • Yük testi işlemleri belirleme
  • Her işlem için veri hazırlama
  • Sisteme erişen kullanıcı sayısı tahmini
  • Bağlantı hızlarının belirlenmesi
  • Kullanıcı tarafından kullanılan farklı tarayıcı ve işletim sistemlerinin belirlenmesi
  • Tüm sunucuların konfigürasyonu
  • Test senaryosu yürütme ve izleme
  • Test sonuçları toplama ve analiz etme
  • Düzeltme için tavsiyelerde bulunma
  • Yeniden test
 
 

Stress Testi

Stress testi beklenmeyen durumlara hazırlık yapmak, belirli bir sistemin ne kadar ileri itilebileceğini belirlemek ve performans kapasitesinin dış sınırlarını araştırmak için bir sistemin eşzamanlı isteklerinin sayısını, performansın düştüğü bir noktadan sonra (tam bir arıza noktasında bile) arttırmak için tasarlanmıştır. Bir yük testinin eşzamanlı kullanıcı sayısında zirveye ulaşması durumunda temel yüklenme, kaynaklar aşırı yüklenene kadar sistemdeki yükü arttırmaya devam edecektir. Bu, sistemin kendini nasıl ele aldığını ve sistemin düzgün bir kurtarma gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini görmek için sistemi kasıtlı olarak arıza durumuna itmektir. Böylece kırılma noktalarındaki risklerin analiz edilmesini ve ince ayar ile risklerin en aza indirgenmesini sağlar.

 

Yük Testi Hakkında Merak Edilen Sorular

Neden Yük Testi Yaptırmalıyım?

Bir yük testinin amacı, bir sistemin beklenen hacminin minimum kabul edilebilir performans düşüşüyle idare edebileceğini kanıtlamaktır. Bir yük testinin eşzamanlı kullanıcı sayısında zirveye ulaşması durumunda temel yüklenme, kaynaklar aşırı yüklenene kadar sistemdeki yükü arttırmaya devam edecektir. Bu, sistemin kendini nasıl ele aldığını ve sistemin düzgün bir kurtarma gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini görmek için sistemi olası bir arıza durumuna itmektedir.Kısa maddeler halinde özetlemek gerekirse;Yük testi, sitemin güvenilirliğini ve performansını sınar. Yük Testi, üretim ortamında gerçekleşmeden önce, ağır kullanıcı stres senaryoları altındaki sistemdeki darboğazların tespit edilmesine yardımcı olur. Yük testi, düşük performansa karşı mükemmel koruma sağlar ve performans yönetimi ve üretim ortamının izlenmesi için tamamlayıcı stratejiler sunar.

Yük Testi Yapılırken Hangi Stratejiler Kullanılır?

Yük testi yapmanın birçok yolu vardır. Sizlere fikir edinmeniz açısından birkaç örnek sunuyoruz:Manuel Yük Testi: Bu, yük testini yürütme stratejilerinden biridir, ancak tekrarlanabilir sonuçlar üretmez, bir uygulamada ölçülebilir stres seviyeleri sağlayamaz ve koordine edilmesi çok zor olan bir işlemdir. Evde geliştirilen yük testi araçları: Yük testinin önemini fark eden bir kuruluş, yük testlerini gerçekleştirmek için kendi araçlarını oluşturabilir. Açık kaynaklı yük test araçları: Açık kaynak olarak ücretsiz olan birkaç yük testi aracı vardır. Ücretli meslektaşları kadar sofistike olmayabilirler, ancak bütçeniz kısıtlıysa en iyi seçimdir.Kurumsal sınıf yük test araçları: Genellikle Capture/Playback seçeneği sunarlar. Çok sayıda protokolü desteklerler. Son derece büyük sayıda kullanıcıyı simüle edebilirler.

Yük Testi Sonucunda Sistemimle İlgili Hangi Bilgileri Edinirim?

Yük testi, sizlere sisteminizin normal üstü kullanımı durumunda aşağıda maddeler halinde belirtilen değişkenlerini önceden görmenizi sağlar.Her işlem için tepki süresi Sistem bileşenlerinin çeşitli yükler altında performansı Veri tabanı bileşenlerinin farklı yükler altında performansı İstemci ve sunucu arasındaki ağ gecikmesi Yazılım tasarımı sorunları Web sunucusu, uygulama sunucusu, veri tabanı sunucusu vb. gibi sunucu yapılandırma sorunları CPU maksimizasyonu, bellek sınırlamaları, ağ tıkanıklığı vb. gibi donanım sınırlama sorunları